Новорічний стіл в 2021 році обійдеться українцям (сім’ї з чотирьох осіб) в середньому в 1 706 гривень. У порівнянні з минулим роком вартість виросте на 5,3%.
Про це свідчать розрахунки, зроблені Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки».
Експерти, оцінюючи новорічний стіл, взяли традиційне новорічне меню: салати, м’ясні і рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.
Так, 3 кг «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться в 159,37 грн — на 13,8% більше, ніж в минулому році. Найдорожчими інгредієнтами салату будуть ковбаса — 70 грн за 0,5 кг. 0,5 кг зелений горошок — 32,50 грн, 200 г солоні огірки — 16,50 грн, 6 яєць — 14,50 грн і 180 г майонезу — 12,50 грн.
На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг) — 120,37 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться в 12,50 грн, морква — 1,81 грн (1 шт.), Буряк — 2,17 грн (1 шт.), Цибуля — 1,19 грн (1 шт.), Картопля — 2,70 грн (2 шт.).Як не захворіти COVID-19 на Новий рік: корисні поради
На 10-30% зросли витрати на м’ясні продукти. Півкіло вирізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» буде коштувати 89,50 грн (11,9% проти цін 2019 роки), копчений подчеревок — 100 грн (25%), биток зі свинини свіжий — 110,0 грн (33,3%) . М’ясо птиці на кінець 2020 року є найдешевшим серед інших видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 95 грн. В цілому вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 394,50 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться в 100 грн, твердий сир (300 г) — 66 грн і пачка масла вершкового (200 г) — 38 грн. Молочні продукти в цьому році подорожчали на 10-12%.
Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 182,3 грн. Картопля (2 кг) буде коштувати в цьому році 19,30 грн, гриби (1 кг) — 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) — 38,00 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться в 104 грн. За 2 кг мандаринів — 70 грн., 1 кг бананів обійдеться в середньому в 25 грн, лимон (200 г) — 9 грн.
Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.
Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться в 100 грн. У півтора рази більше — 170 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку 5-річної витримки. Безалкогольні напої обійдуться в 76,60 грн. За 2 л соку доведеться заплатити 38,30 грн, за газовану воду (1,5 л) — 11,30 грн, за солодку воду (2 л) — 27 грн.
Українці, які купують делікатеси, витратять в середньому на 470 гривень більше: баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в 250 грн, а 200 г червоної риби — в 220 грн. Отже, вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2176,09 грн.
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу в Києві складе 1916,78 грн, що на 7,4% більше вартості новорічного столу 2020 року. Стіл з делікатесами обійдеться жителям столиці в 2426,78 грн.
Як повідомлялося раніше, ресторанам України дозволили працювати в новорічну ніч до 01:00 години 1 січня 2021 року.