Чергова жертва банку «Альянс» — державне підприємство Укргазвидобування.

Ще не завершилась гучна історія з розкраданням коштів НЕК «Укренерго», в якій компанія з пулу Ігоря Коломойського «Юнайтед Енерджі» у змові з банком «Альянс» завдала державі збитків на понад 1 млрд гривень –  ще судовими коридорами  «блукають» адвокати банку «Альянс», намагаючись переконати  судову владу захистити  право банку обкрадати державу. А  керівництво «Альянсу» вже провертає нову оборудку проти чергової державної компанії. На цей раз жертвою роками напрацьованої банком «Альянс» шахрайської схеми стало державне  Укргазвидобування. І знову йдеться про крадіжку у держави 1 млрд гривень, а головним знаряддям  оборудки стає судова система України.

Про це пише Володимир Горковенко у своєму блозі на site.ua

В українських судах всіх рівнів розглядають сотні, якщо не тисячі справ, в фабулі яких є неоплачені       банком «Альянс» банківські гарантії. І всі вони виглядають зробленими як «під копірку»: банк «Альянс» видає бізнес-клієнту банківську гарантію на користь державної компанії, з якою клієнт укладає договір. Потім клієнт не виконує зобов’язань за державним контрактом і звертається до суду. І перше, що робить в суді – добивається судової заборони на виплату  банком «Альянс» банківської гарантії за борги клієнта. А далі — роки судових «каруселей», впродовж яких держава не отримує  належні їй кошти, відповідно, не може використати їх для розвитку стратегічних галузей.

І ось черговий «доброчесний» бізнес-клієнт банку «Альянс» —  а виглядає на те, що інших у банку й не буває, ТОВ «І ДЖІ ЕФ ТРЕЙДІНГ» –  трейдер, посередник у торгівлі державним газом і електроенергією, відмовляється сплачувати Укргазвидобуванню за отриманий газ і наполягає, що оплату здійснить лише по завершенню війни,  мовляв, не на часі говорити про гроші. Власне годі й чекати іншого від компанії, заснованої  чиновниками від енергетики часів правління Януковича.  До речі, «І ДЖІ ЕФ ТРЕЙДІНГ»  входила до пулу компаній-покупців електроенергії у «Юнайтед Енерджі», яка продавала її лише «обраним» покупцям. Укргазвидобування не погодилось  вчергове відтермінувати оплату за відібраний газ і висунуло компанії вимогу сплатити борг до 21 червня 2024 року,  повідомивши, що в разі несплати буде вважати це гарантійним випадком і вимагати гроші від банку-гаранта, тобто від «Альянсу».  «І ДЖІ ЕФ ТРЕЙДІНГ»  вирішило примусити державну компанію до поступок через суд. А для того, щоб держава вже напевно не могла отримати гроші, як годиться, добилася судової заборони банку «Альянс» виплачувати будь-які кошти за банківською гарантією.

В цій буденній для банку «Альянс» оборудці є два важливі моменти – це сума банківської гарантії, вірніше банківських гарантій, які банк «Альянс» видав компанії, статутний капітал якої складає лише 10 тисяч гривень, та  обставини  їх видачі.  Адже гарантії на загальну суму в 1 млрд грн були видані банком «Альянс» в жовтні 2022 року – в той самий час, коли в суді розглядалась справа за позовом НЕК «Укренерго» до банку «Альянс»  про несплату за банківською гарантією 1,7 млрд гривень, а  НАБУ розслідувало кримінальну справу  щодо нанесення державі збитків групою осіб за участю голови правління банку «Альянс» Юлії Фролової.  Зокрема, її обвинувачують у підробці документів звітності для Нацбанку, адже видана в 2021 році  на користь НЕК «Укренерго» гарантія у розмірі 1.85 млрд грн перевищувала 25% статутного капіталу банку, що є порушенням діючих банківських нормативів. Тобто, по факту, у банку просто не було коштів на виплату за гарантією на таку  суму у гарантійному випадку. Отже, видаючи гарантію на мільярди гривень, керівництво банку «Альянс» заздалегідь не збиралось їх виконувати. Шахрайство в чистому вигляді!

Але ні кримінальна справа, ні позов НЕК «Укренерго» не зупинили керівництво банку «Альянс» в їх бажанні наживатись на банківських гарантіях.  Врахувавши свої помилки з нормативами в кейсі з НЕК «Укренерго»,  і, очевидно,  намагаючись «приспати» увагу Нацбанку, банк «Альянс» видав компанії «І ДЖІ ЕФ ТРЕЙДІНГ» в один день цілих 14 гарантій на загальну суму 1 млрд гривень – таким чином просто подрібнивши її. Сьогодні всі ці гарантії заблоковані рішеннями Господарського суду м.Києва та Північного апеляційного господарського суду в рамках 7 справ за позовами ТОВ «І ДЖІ ЕФ ТРЕЙДІНГ» до Укргазвидобування.  Тож, керівництву Укргазвидобування  слід підготуватись до судового «марафону», адже справа за позовом  «Укренерго» до банку «Альянс» тільки в Північному апеляційному господарському суді розглядається вже 22 місяці замість відведених законом 60 днів. Крім того, тимчасово виконуючий обов’язки гендиректора Укргазвидобування має всі шанси стати новим об’єктом чорного піару від банку «Альянс» замість Володимира Кудрицького, тепер вже колишнього голови НЕК «Укренерго».

В цій ситуації найдивніше виглядає позиція керівництва Нацбанку. Чи дійсно, воно не помічає шахрайства в діях банку «Альянс», чи свідомо дозволяє заробляти кошти на банківських гарантіях за рахунок пограбування державних підприємств? Адже за видачу гарантії, зокрема,  «Юнайтед Енерджі»  банк «Альянс» отримав від клієнта 30 млн грн, а «Укренерго» поніс збитки на більш ніж 1 млрд грн. До слова, 30 млн грн – це близько третини річного прибутку банку «Альянс», тобто це  дійсно невеликий банк, який просто не має ресурсів для обслуговування виданих гарантій. Втім, за даними 2023 року, банк «Альянс» перебуває на  5 місці серед банків за обсягом виданих гарантій. Перші три місця належать надпотугам – Укргазбанку, Укрексімбанку, Райффайзенбанку. В їх здатності виконувати банківські гарантії сумніватись не приходиться, та й гучних судових справ за їх участю ми не спостерігаємо. А ось банк «Альянс»  наразі довів лише вправність знаходити спільну мову з суддями, і, очевидно, з Нацбанком?